Софийската банка

  • IMG_8809 (Copy)
  • IMG_8810 (Copy)
  • IMG_8811 (Copy)
  • IMG_8812 (Copy)
  • IMG_8813 (Copy)
  • IMG_8815 (Copy)
  • IMG_8817 (Copy)

През 1922г. на мястото на грандхотел “София” , арх. Дабко Дабков проектира в неокласически стил сградата на Софийска банка, клон Варна.

Тя е построена в симетричен план в партер и два етажа. Партерният етаж е изграден в рустика. Прозорците са защитени с метална решетка от ковано желязо, носени от балюстрада. Фасадата е разчленена вертикално от пиластри с йонийски капители голям ред, които носят антаблемана.

В централната ос в двоен отстъп е красивият арковиден вход, а над него – балкон с бетонов парапет, носен от масивни конзоли. Под и над прозоречните полета на двата етажа са украсени с пластика от флорални мотиви.

Най-впечатляваща е архитектурата на връхната част на сградата. Фризът е украсен с ритмично поставени фугирани кръгове, а главният корниз е украсен със зъборез. На атиката е изграден балюстраден парапет, прекъсван от стълбове, проекция на пиластрите, а в центъра – от тамбур, върху който е изградена скулптурата “Меркурий яхнал орел”, реализирана от скулптора Кирил Шиваров.

Скулпторът Кирил Шиваров е единственият във Варна, който съчетава архитектурата с монументалната пластика.

Кирил Шиваров е роден във Варна на 15.07.1887г. Завършва Художественото училище за приложни изкуства във Виена. Първата му изява е скулптурната композиция и пластичната украса на театър “Лада” на улица “Шипка”. През 1914г. изработва скулптурната украса на Търговското училище ( Икономическият университет).

През 1917 и 1920г. прави две изложби от гипс на открито в Морската градина. От 1920г. до 1923г. следва в Художествената академия във Виена. След завръщането си продължава да твори за Варна. Украсява със скулптури и скулптурна пластика къщите на Боян Блъсков на “Преслав”, Стефан Капитанов на “ Ст.Караджа”, Никола Маринчев на “Сливница”. Автор е на скулптурата на орела и фигурите на граничаря с кучето на Паметника на граничаря в Морската градина, на фигурата на Аспаруховия войн в парка на кв.”Аспарухово”, на скулптурите на войниците на Портала-паметник пред казармите на “Осми приморски полк”, бюста на Отец Паисий на Алеята на възрожденците в Морската градина, фигурите на Аполон и Афродита в Морското казино.

Изгражда декоративната украса на Аквариума, украсата на много частни къщи. От 1928г. Кирил Шиваров заживява в София. Там създава скулптурите на Евлоги и Христо Георгиеви пред входа на СУ “Св.Климент Охридски”, пластичната декорация на Народния театър “Иван Вазов”, фигурите на сградата на Министерството на обществените сгради, пътища и благоустройство, композицията на Занаятчийската банка. По негов проект е изработена фигурата на лъва на паметника на връх Шипка. Умира на 26.06.1938г.

от книга “ Архитектурни маршрути , история , личности”
автор : Георги Кацарски

Изградена на мястото на някогашния хотел “Русия”, тази сграда е една от забележителните постройки на Дабко Дабков. Построена е през 1922г., по поръчка на софийските акционери братя Илчеви, представители на банка “София”.

Сградата е симетрично оформена около централен ризалит. Състои се от три етажа, първият от които е партерен. Осем пиластри разчленяват фасадата от основата до атичното пространство, като завършват със стилизирани капители в йонийски форми.

До партерния етаж пиластрите са рустицизирани. Всички прозорци на партера са с декоративни метални решетки. Над пластично декорирания централен вход е изградена тераса, носена от две конзоли. Партерът се разделя от етажите чрез плитък корниз. Под- и надпрозоречните полета са изпълнени със стилизирана украса, а централия прозорец на втория етаж е заоблен и над него е поставен маскарон, изобразяващ бог Меркурий ( покровител на търговията ) .

В центъра на атиката се откроява монументалната скулптура на бог Меркурий върху орел, изработена от изкуствен камък. Цялата скулпторна пластика по фасадата е дело на варненския скулптор Кирил Шиваров.

През годините тук се е помещавал хотел “София палас”. След 1944г. сградата е национализирана и използвана като “Държавна спестовна каса”. След реституцията от 1992г. собствеността се сменя. Сградата е паметник на архитектурата, но от дълги години е изоставена и полуразрушена.

от книга “Варна на арх.Дабко Дабков”
автор : Християн Облаков

 

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.