Цариброд

  • IMG_8975 (Copy)
  • IMG_8978 (Copy)
  • IMG_8980 (Copy)
  • IMG_8984 (Copy)

“Цариброд – улицата на занаятите”

Улицата няма име до Освобождението. Започва от Балък пазар ( Рибен пазар ) и завършва до Ак баир, сегашната ул. “Александър Дякович”, в близост до Русенската крепостна врата. Забележителности от тогава са прочутите Беглишки хамбари, Хайрие джамия и старата турска баня “Ески хамам”.. В близост е и старият каменен мост “Таш кюпрю”.
Наречена е още улицата на занаятите. Открити са там много дюкяни, в които работят сарачи, каплакчии, абаджии, обущари, бъчвари, фурнаджии и др. Краят на улицата е известна като Табахна махала, където се щавят и изработват кожи.
След Освобождението руската управа кръщава улицата “Пловдивска”, а от 1888г. до днес е “Цариброд”. Изградена е основно в началото на 20-и век. Сградите са запазени и до днес и представляват групов архитектурен паметник.
Може да звучи странно, но “Цариброд” е улица и на хотелите. Около нея са построени хотелите “Орел”, “Италия”, Москва хан и хотел “България”, гранд хотел “България”, “Лидо Венеция”, “Борис”. До неотдавна отсечката от площад “Сан Стефано” до ул.”С.Врачански” беше известна като уличката на занаятите, или “Направи си сам”.
Улицата започва с жилищно-търговската сграда на Д-р Василики Пападопуло. Проектирана е през 1908г. от арх. Димитър Раделия, първоначално на един етаж, с пет за търговски магазина. На следващата година е надстроен втори жилищен етаж. Сградата е проектирана по пет оси, които създават пет фасадни полета, фланкирани от баластри голям ред, които в партера са фугирани хоризонтално. Във всяко поле в партера е изградена витрина в етажа, малък тавански прозорец и рамкиран прозорец. Под прозорците е имало табли, които сега липсват, а над тях са поставени козирки. Профилиран е главният корниз. Архитектурата е неоренесансова, типична за строителството на този тип сгради от онова време.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.