01 March

Изложба „Знаци на свободата и героизма“ във варненския Археологически музей

Пътуващата експозицията е посветена на Руско- турската освободителна война и ще бъде открита на 1 март от 17.00 часа във варненския Археологически музей - Варна. Основен акцент в изложбата са живописните платна на художниците Марина Варенцова-Русева и Николай Русев, създадени специално за проекта, по който двамата автори работят от една година. Марина Варенцова-Русева създава портрети на император Александър ІІ, генерал Гурко, Генерал Столетов и други военачалници, командващи руската освободителна армия. Николай Русев работи по една от любимите теми в творчеството си - батални сцени от войната, сред които са битката в Шипченския проход, битката за Плевен, военни формирования, както и портрети на известни руски и румънски пълководци. Към картините на двамата автори се прибавят и тези на руския художник Вячеслав Бабияк – графични творби на руски пълководци и места на военните събития.

бул. Мария Луиза 41
23 February

Операта " Мадам Бътерфлай" във Варна

“Да заинтересоваш, да поразиш и трогнеш...” – така Пучини и веристите определят художествената си задача. Да! Бътерфлай става жертва на желанието си да промени живота си на гейша! Да! Стремежът й към мъничко щастие се оказва непостижим! Да! Животът й се оказва илюзия, една красива лъжа, която би могла да бъде истина! И тя умира с чест, щом като не може без чест да живее!... По много начини може да се изкаже и докаже Пучиниевото кредо... Всъщност конфликтът и днес е между новото и старото, между “доброто вярно старо” и “изменчивото ново” (и като маска, и като същност). И в хаоса след бурята, в подкрепа на историята, въпреки пролетите истински сълзи по миналото, с надежда гледам напред, защото вярвам, че последният стон и вик на Пинкертон е човешки: “Бътерфлай! Бътерфлай! Бътерфлай!...” така завършва тази опера. (Кузман Попов – режисьор). Не пропускайте на 23 февруари (петък) от 18:00 часа да се насладите на операта "Мадам Бътерфлай". Очакваме Ви Билети: 10, 15, 20; ВИП: 30 лв. с кетъринг

пл. Независимост 1, Варна
03 March

Децата на Варна празнуват 3 -ти март

Приятели за 4-та поредна година събитието " Децата на Варна празнуват 3 март" ще се проведе в Морска градина. Тази година се навършвата 140 години от тази паметна за нас българите дата! По случай този Национален празник сме подготвили 140 народни инструмента който ще засвирят и ще поведът хорото. Очакват Ви още много събития през целия ден в парка. Подготвяте народните носии, слагайте усмивките, доведете децата! Кажете на приятелите и ги поканете! Такова нещо няма да сте виждали! Скоро цялата програма по часове и участници!

Морска градина

TALYANA “PLACE FOR INSPIRATION“ – INSPIRE POINTS

The web platform of Talyana artistic district, Varna. Places and Current Events

Upcoming events

Last places

All Places