БНБ

  • IMG_8968 (Copy)
  • IMG_8969 (Copy)
  • IMG_8971 (Copy)

До Софийската банка, на ул.”Преслав”26, е сградата на БНБ. Тя е построена през 1882г. от швейцарския архитект Хайнрих Майер.

През 1928г. сградата е пристроена в лявата си част и добива сегашния си вид. Архитектурният стил е италиански ренесанс, изразен в рустицизираните етажи, елементите по етажните членения, корниза с конзолите, подчертания вход.

Архитектурният баланс е постигнат чрез централния ризолит. Партерният етаж е изграден с дълбоко фугирана рустика, засводени прозорци с рустицизирани арки, които завършват с ключов камък. Над засводения вход е поставен балкон с балюстраден парапет, носен от извити детайлирани конзоли.

Двата горни етажа са решени с обща аркада – ниша, в която са поставени прозорците. На втория етаж те са тип едикула, а на третия са разделени с полуколони, като в подпрозоречните пространства са вписани фронтоните на прозорците от втория етаж.

Фасадата е увенчана с пластично изявен главен корниз с рядък зъборез от конзоли. Над ризалита е изградена квадратна кула с полуобъл фронтон, която завършва с щатровиден купол, увенчан с шпил.

Сградата отразява еклектичното направление в архитектурата от края на 19 в., внесено у нас от чуждите архитекти. Ремонтирана е основно през 2007г. Сега се използва от Областната администрация.

от книга “ Архитектурни маршрути , история , личности”
автор : Георги Кацарски

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.