Грандхотел “Лондон”

  • IMG_8993 (Copy)
  • IMG_8994 (Copy)
  • IMG_8997 (Copy)
  • IMG_8998 (Copy)
  • IMG_9003 (Copy)
  • IMG_9006 (Copy)
  • IMG_9007 (Copy)
  • IMG_9009 (Copy)

“Новият хотел Лондон.Открит е вече за публиката новопостроеният пететажен хотел „Лондон” в зданието на г-н Сюзмеян. За мебелировката на хотела са похарчени грамадни средства.Всичките стаи са обзаведени с меки мебели, пружинени кревати и отбрани постелки.Създали са един напълно образцов европейски хотел, който безспорно ще задържа много гости през сезона, хора, които досега бягаха от неудобствата и скъпотията в разни квартири и нечисти хотели. Новият хотел се именува „Лондон” и понеже е в центъра на града, не се съмняваме, че ще работи отлично, още повече, че цените в него не са по-високи от ония в другите хотели”. ( Вестник „Свободен глас”,бр.21,26 май 1912г.)

Ето така преди повече от 100 години варненските журналисти отразяват едно важно събитие за града. Откриването на първия Грандхотел във Варна е момент от градската история, който е своеобразен израз на стремежа за европеизация и модернизиране на витаещия някога силно ориенталски дух.

Грандхотел „Лондон” е открит тържествено на 25 май 1912г. с голямо тържество. Дълго време това е най-луксозната частна сграда във Варна. Малцина обаче знаят каква история е закодирана зад елегантните фасади на сградата. Официалното откриване е част от дълга поредица събития, свързани с миналото на зданието.

Грандхотел „Лондон” е проектиран през 1906г. от знаменития варненски архитект Дабко Дабков. Роден в Трявна през 1875г. , завършва архитектура в Техническия университет в Мюнхен, а след това се установява във Варна. От 1906г. е на частна практика, като реализира над 350 проекта, повечето запазени и до днес със статут на архитектурни паметници. Измежду най-представителните сгради се открояват Аквариумът, Варненската Търговско-индустриална камара, Грандхотелите „Лондон” и „Мусала”.

Собственик на Грандхотел „Лондон” е известният варненски търговец и предприемач Парсек Г.Сюзмеян. Притежател е и на първата търговска къща, известна като „Пазар Паруж”. Любопитен факт е, че арх. Дабков проектира и ръководи строителството и на личния дом на Парсек Сюзмеян, намиращ се в близост до хотела.

Проектът на хотела е с модерен за времето си изказ. Арх.Дабков оформя две фасади: малка – с лице към бул.”Княз Борис 1” и голяма – гледаща към пл.”Мусала”. В украсата на хотела преобладават елементи от френския барок, елегантно интерпретирани чрез модерното направление Сецесион. Маскарони, гирлянди и мушели са само част от използваните пластични детайли. Впечатление прави и представителната входна врата, тип маркиза. Вълнообразни извивки симетрично оформят кулминацията на сградата. В груб строеж зданието е завършено през лятото на 1911г. Цялото обзавеждане е внесено от Западна Европа. Изградено е централно отопление, осигурен е достъп до топла и студена вода във всяка стая. Тук е монтиран и първият асансьор в града. За управител на хотела е назначен Петър Антонов, иконом на италианското консулство във вила „Асарето”. В първите два етажа на хотела се оформят две знакови за Варна заведения. Първокласният ресторант „Елит”, който внася европейска кухня и френски вина и реномираното кафене „Лондон”. От 20-те години на 20 век тук отваря врати и казино „Лондон”, комфортно обзаведено, разполагащо и с оркестър, с диригент Коста Киров.

Хотелът е цялостно завършен през април 1912г. Месец преди официалното откриване с прошение от Общината тук е настанен официален гост на Варна, а именно – кметът на Париж – Феликс Русел. На 25 май е официалното откриване на хотела. Пред централната фасада се оформя и пиаца на файтоните, като през 20-те години се появяват и автомобилните таксита.

Грандхотел „Лондон” бързо се превръща в един от символите на Варна, който често украсява пощенски картички, фотографии и реклами. Дълго време е и една от най-високите сгради в града.Разположението на зданието е ключово, тъй като в миналото ул.”Преслав” е главната градска артерия, по която преминават пристигащите с параход или влак туристи. Сред известните гости се открояват имената на инж.Адолф Мусман, Петър Дънов, инж.Ханс Щефан. Малко хора знаят, че на 22 юни 1922г. в кафене „Лондон” е създаден и Варненският шахматен клуб. С избухването на войните за национално обединение, в периода 1912-1918г., хотелът преживява тежък момент, но благодарение на успешните управленски мандати на кметовете Никола Попов, Петър Стоянов, Димитър Кондов и пр. градът преодолява кризата. Нещо повече, дори се създават предпоставки за развитие на курортната база.

През 1940г. пред хотела е построена Градската омнибусна станция, което е едно улеснение за почиващите да пътуват комфортно до по-отдалечените забележителности на Варна.

През 50-те години на 20 век хотелите „Мусала” и „Лондон” се обединяват под ръководството на държавно предприятие „Балкантурист”. Политическите промени в България от 1989г. обаче слагат край на предприятието и това дава възможност хотел „Лондон” да възстанови името и миналия си блясък. Така и се случва. През 2002г. хотелът е открит отново първоначално с името „Мусала Палас”, а към днешна дата отново е именуван „Лондон”. Век след своето откриване „Лондон” е отново символ на Варна.

Източник:   книга “Грандхотел Лондон”

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.