Католическата църква “ Непорочно зачатие Свето Богородично”

  • IMG_8829 (Copy)
  • IMG_8830 (Copy)
  • IMG_8831 (Copy)
  • IMG_8834 (Copy)
  • IMG_8836 (Copy)

Срещу хотел “Комерсиал”, на “Преслав” 41, е католическият храм “Непорочно зачатие Свето Богородично”. Храмът е проектиран от италианския архитект Валентино дел Антонио от Модена в готически стил и недовършен е осветен през 1884г.

Построен от католическата Никополска епархия в лицето на Негово преосвещенство Иполит Агосто, никополски владика, с помощта на Франция и лично от унгарския крал Франц Йосиф I. През 1896г. италианският консул Луиджи Асарето дарява олтар от бял мрамор, който доставя от Генуа, а Негово преосвещенство Дулси построява сакристия.

След 1944г. църквата, макар да е обявена за архитектурен паметник, е занемарена и разграбена. Възстановена и осветена е на 10.12.2013г. по проект на архитектите Владимир Рачев и Васка Рачева. До възстановяването на храма служенията на варненските католици се извършват в църквата “Св.Михаил”, която се намира на бул.”Княз Борис I” 80.

Главната фасада на храма е симетрична, разчленена вертикално от хоризонтално нажлебени контрафорси на три полета. Средното поле е подчертано с кулата, която извисява постройката. Входът е изграден в ниша, със заострена в готически стил арка. Над входа е поставен корниз, украсен с аркатура, а над него в аркообразна ниша е изграден кръст, стъпил върху кръгъл прозорец ( розас). Контрафорсите, които фланкират фасадата, завършват с пресечна пирамида, увенчана с кръст.
Средното поле достига до профилиран корниз, изграден в основата на кулата, която е отворена от четирите страни с двойка тесни и високи прозорци. Корнизът над прозорците чупи във вид на триъгълен фронтон.

Кулата завършва с висок пирамидален купол с кръст, фланкиран от четирите страни със завършека на контрафорсите, украсени с кръстове. Фасадните прозорци извисяват сградата. Те са обрамчени, подчертани с архиволта, стъпала на импости.

Необичайната готическа архитектура обогатява силуета на улицата.

от книга “ Архитектурни маршрути , история , личности”
автор : Георги Кацарски

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.