Къщата на Боян Блъсков

  • IMG_8884 (Copy)
  • IMG_8893 (Copy)
  • IMG_8895 (Copy)

Срещу грандхотел “Париж” е тройната къща на Боян Блъсков, Пандо Попов и Н.Тотев, построена по проект на арх. Георги Костов през 1925г. Тя е проектирана на ъгъл в симетричен план. Фасадите са разчленени от пиластри голям ред, които завършват с маскарони и носят изявения плосък корниз. Входът е изграден на ъгъла, а над него е изписана годината 1925. Над вратата е поставен балкон с ажурна метална решетка. Под прозорците има пана с пластична украса. Фризът е украсен с шевица. На атиката е изграден плътен парапет, а на ъгъла от двете страни на изградения тамбур са поставени седнали скулптури на момче и момиче, изработени от скулптора Кирил Шиваров. Фигурата на момичето е на дъщерята на Боян Блъсков – Ценка.

Сградата е проектирана като тройна житейско-търговска заедно с частта, която сега се заема от артхотела до нея. Тази част е преустройвана и надстроена с мансарден покрив, като по този начин се губи първоначалният архитектурен замисъл.

Архитектурата е еклектична.Използвани са детайли от барока и сецесиона. Запомня се със синтеза между архитектура и монументална пластика.

Боян Блъсков е внук на видния възрожденец Райко ( Рашко ) Блъсков.

Боян Димитров Блъсков е трето поколение книжар от фамилията. Той е роден на 15.05.1873г в Дивдядово, днес квартал в Шумен. Учи в Шумен. Първоначално работи в книжарниците на своите чичовци в Шумен. През 1896г. открива собствена книжарница във Варна, която се намира в сграда на Яни Пуриоти на бул. “Княз Борис I”.

Участник е в Балканската и Първата световна война като поручик, акционер е в книгоиздателството “Ал.Паскалев и ко”. След като построява къща през 1944г., премества книжарницата в нея. Има половинвековна книжарска дейност. Умира във Варна на 16.09.1948г.

от книга “ Архитектурни маршрути , история , личности”
автор : Георги Кацарски

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.