Монументален релеф на контраадмирал Иван Вариклечков

  • IMG_8698 (Copy)
  • IMG_8703 (Copy)

През 1949г. е изградена паметна стена, предназначена за политическа агитация. На 7.06 2011г., по инициатива на община Варна, ВМС, Съюза на подводничарите, Военноморския музей и Варненската и Великопреславска митрополия, във връзка със 120-годишнината от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков, на стената е поставен и осветен орелеф, изработен от скулптора Кирил Янев.

Контраадмирал Иван Вариклечков е роден на 7.07 1891г. в София. Негови чичовци са известните в българската история генерал-полковник Христо Михайлов и армейският генерал Иван Михайлов.Завършва Военното училище в София през 1910г. като артилерист. През 1915г. завършва курс за морски офицери и става помощник-командир на миноносеца “Храбрий”, а след това – на крайцера “Надежда” и командир на морската батарея на Галата.През 1917г. е командир на първия морски подводник N18.

Завършва училище за командири на подводници в Кил, Германия. Освен военно, получава и висше гражданско образование, след като завършва дипломатически консулски и търговско-стопански факултет. Участва и в трите войни. През 1933г. става началник на създадената морска дивизия. През същата година се жени за германката Вилма-Луиза Отто. Става личен приятел с цар Борис III и е назначен за флюгеладютант и началник на военната канцелария.

На 6.06.1937г. е произведен в чин контраадмирал. Изявява се като добър дипломат. Влиза в открита конфронтация с царя във връзка с присъединяването на България в коалиция с Германия и се обявява за пълен неутралитет. В резултат на това на 27.10.1939г. е уволнен и пенсиониран “поради навършване на 25 години стаж” . След 1944г. е съден от Народния съд като фашист. Оправдан е и е отново съден през 1956г. Заедно с жена си излежава 18 месеца в затвора. Пенсията му е спряна. Препитава се със зеленчукопроизводство.

Контраадмирал Иван Вариклечков е високо ерудирана личност. Владее отлично немски, френски, английски и руски език. Свободно използва стенография и машинопис. Свири на цигулка, добър фотограф и филателист е. Умира на 23.02.1974г. Има син – Крум Вариклечков, който също завършва Морското училище.

                                                     от книга “ Архитектурни маршрути , история , личности”

                                                     автор : Георги Кацарски

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.