Турска баня

  • IMG_9027 (Copy)
  • IMG_9030 (Copy)
  • IMG_9038 (Copy)

На ул. “Цар Симеон I” 3 е известната Турска баня на Шюкрю бей ( Шюкрю бей хамам) с арабски шадравани в двете отделения. Построена е през 1873г. Била е дървена постройка. През 1875г. до нея е построена друга сграда, предназначена за хотел.

Сегашния си вид сградите придобиват през 1912 – 14г.

Дабко Дабков запазва ориенталския тип на зданието, изграждайки прозорците и вратите на централната част в арабски вид. Използваната декорация в под- и надпрозоречните полета е издържана в същия дух.

Останалата част на сградата е оформена с широки прозорци, увенчани с ключови камъни и декорации в подпрозоречните полета, отразяващи сецесиона.

Вътре са оформени две отделни помещения, едно за жени, а другото за мъже.
Дамското крило е кръгло по форма с мраморен фонтан в центъра, където е топлият минерален извор. При построяването на банята са поставени керамични плочи по стените, внесени от Цариград и изрисувани с ориенталски мотиви.

Хотелската част на сградата е давана под наем на Общината. На 20.04.1933г. в нея се настанява “Майчин дом”, който престоява там до 1941г. и се ръководи от д-р Симеон Подбалкански. В приземния етаж на сградата е печатницата, в която се издава вестник “Варненска поща”. След 1944г. сградата е одържавена.

Турската баня е действаща до 1998г. Оттогава е закрита. Фасадата и вътрешните помещения са неподдържани и силно обрушени. Сградата е паметник на архитектурата.

от книга “Варна на арх.Дабко Дабков”
автор : Християн Облаков

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.