Фурна Петел

  • IMG_9057 (Copy)
  • IMG_9058 (Copy)
  • IMG_9060 (Copy)
  • IMG_9062 (Copy)
  • IMG_9068 (Copy)

Построена е през 1915г. на ул.”Заменхоф” 20. Била е дом и фурна на Илия Илиев. Скулптурите, които се извисяват на входа на сградата, са дело на Кирил Шиваров. Сградата е проектирана от арх. Антон Франгя.
Франгя е роден през 1888г. в Бесарабия. Завършва висше образование в Полша и Австрия. След края на Първата световна война, започва работа като строителен работник във Варна. Проектант е на много сгради в града, които носят модерното течение за времето си. През 1935г. проектира мавзолея на Владислав Варненчик. От 1936г. живее в София. Умира през 1969г.
Автор на украсата на днешната сграда на “Булстрад” е Кирил Шиваров. Роден е през 1887г. в град Варна. Наследил е от баща си занаята и любовта към изкуството.
Майстор Александър Шиваров е изработил мебелите в двореца “Евксиноград”, както и иконостаса на Катедралата.
Кирил Шиваров е учил в Прага в художествено училище, а специализира във Виена. През 1917г. е първият български автор, който открива самостоятелна скулптурна изложба в България.
През 1920г. в Морската градина във Варна е втората му такава.
Избран е в ръководството на Дружеството на художниците във Варна.
Най-известните му творения са скулптурите, украсяващи Икономически университет – Варна, Фонтанът на сирените в Морската градина, украсата на Варненския аквариум. След като заживява в София, той става автор на статуите на Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет, скулптурите, украсяващи БНР, Народен театър “Иван Вазов”, Съдебна палата.
Лъвската фигура на паметника “Шипка” е една от най-големите му постижения. Умира през 1938г. в София, след като пада по време на работа.
След смъртта на Шиваров, името му потъва в забрава, част от сградите му се рушат.
На 29.XII.2015г. във Варна е открит паметник на Шиваров в градинката до Търговската гимназия.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.