New Yorker ( Модна къща “Валентина”)

  • IMG_9011 (Copy)
  • IMG_9015 (Copy)
  • IMG_9023 (Copy)

Построена е през 1977г. по проект на арх.Богдан Матеев. Представлява малък универсален магазин, разположен в югозападната част на площад “Независимост”.

Площта за застрояване е между два калкана и силно ограничена. Авторът търси обемно сливане на сградата с околното застрояване. Намира сполучливо спокоен и неутрален силует. Партерът е оттеглен при входа и оформя в дадената ситуация витрина – визаж.

Партерът и двата етажа са решени еднотипно като търговски зали. Връзката с етажите се осъществява с трираменна стълба и два асансьора. Във вътрешното оформление се вижда желание за използване на скъпи материали – алуминий, мрамор, мокети по стените. На всеки етаж има пана с декоративна украса, които имат подчертано художествени качества.

Благодарение на големите подпорни отстояния, конструкцията на сградата създава впечатление за лекота и просторност.

Във външното оформление проектантът премахва излишните прозорци и търси въздействието на слепите стени, които са изработени от алуминиеви пана.

Монтираният на партера меден пластичен фриз се налага с внушителните си размери и колоритното въздействие. Художник и автор на алуминиевата облицовка и на фриза е М.Симеонов.

Архитектурните детайли на сградата се отличават с изящност, простота и конструктивност. Тя има свой характер и в общото класическо решение на сградите на площада да е своеобразен елемент на новата архитектура.

поредица “10 книги за Варна”
(“Музеите на Варна”)

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.