Пазар “Паруш”

  • IMG_8987 (Copy)
  • IMG_8988 (Copy)
  • IMG_8989 (Copy)
  • IMG_8986 (Copy)
  • IMG_8991 (Copy)

Срещу сградата на Иван Драсов, на ъгъла между улица “Преслав” и улица “Хан Аспарух”, се извисява търговската къща, известна в миналото като пазар Паруш.

Това е първият универсален магазин в града, държан от търговеца Паруш Георгиев. Собственик на сградата е търговецът Парсек Сюзмеян. Сградата е проектирана през 1905 г. от чешкия аргиктект Йозеф Шнитер.

Със своя извисен обем тя се налага над околните сгради. Проектирана е с две несиметрични фасади с изящно оформен, заоблен ъгъл, където е поставен входът. Фасадите са разчленени от канелирани пиластри и две двойки кръгли колони с коринтски капители. Те фланкират прозорците и оформят плитки ризалити. Пиластрите и колоните стъпват на подпрозоречен перваз, който обединява прозорците. На първия етаж те са с козирки, носени от две конзолки. Подпрозоречните престилки обединяват прозорците във вертикален план. На ъгъла и на двете фасади са изградени балюстрадни балкони. Главният корниз е изявен,носен от красиво наредени конзоли.

На атиката е изграден тавански етаж, който репликира етажите, увенчан със собствен корниз. Покривът е тип мансарден, нисък, покрит с касетиран ламаринен покрив. Сградата е основно ремонтирана през 2009г.

от книга “ Архитектурни маршрути , история , личности”
автор : Георги Кацарски

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.