„Стара Варна“ – народно читалище и музей на старата фотография

Намираме се в сърцето на един от символите на Варна. Това е „Стара Варна“ – народно читалище, музей на старата фотография.

Този символ е завършен през 1902 г. Тогава е имало много добра традиция всички изкопани древни камъни, защото се намирали на територията на древния Одесос, се вграждат в сградите на новия модерен европейски град.

Така, когато е съборена крепостта Варна, най-хубавите камъни попадат в основите и в градежа на Катедралния храм на новата свободна държава. Това се повтаря с много домове, включително и с този. Преобладаващият архитектурен стил по това време е Неоренесанс.

Освен това Варна има типичната за пристанищните градове еклектика – разностилие. На места прилича на Лондон, на места – на Париж, на места – на Ню Йорк, защото тук в град Варна е изграден първият небостъргач в България, който е на 6 етажа.

Варна е разнолик град с много, много, много дух. И тук – в „Стара Варна“ живее духът на Варна.

Сградата е съградена изцяло от камък и дърво. Най-скъпите материали за строеж от древността до наши дни.

„Стара Варна“ днес е един от архитектурните символи, архитектурен и културен паметник на Варна. Не само. Културен институт, който предлага в своите зали различни културни събития, вдъхновени от тази архитектура от началото на 20 век.

Музеят съхранява повече от 6500 единици фотографии, карти, документи, книги, свързани с историята на Варна и още 3500 от старите градове на България.

   

Тук в тези зали се провежда и безплатният учебен час по Варнознание. Тук идват варненските деца между 12 и 18 години от 1 ноември до 20 май и получават познания за историята на съграждането на европейския град.

Музеят подпомага десетки филми, телевизионни предавания и книги, свързани с историята на Варна. Тук – в „Стара Варна“, живеят легендите на българското вино. И това не е случайно. Защото тук преди 22 години беше родена националната карта на виното в България. Идват туристи от цял свят, делегации, гости на града и на България, които разглеждат музея, а след това се наслаждават на уникалните български вина, тъй като Варна и България продължават пътя на виното от Древността.

Към всяко вино има по една легенда и музика, написана специално за това вино и тази легенда. Гостите могат да ги отнесат по целия свят и да разкажат на приятелите си какво са видели и какво са усетили от Духа на Варна и България.


ПРОЕКТЪТ СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА ЧРЕЗ ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА ОБЩИНА ВАРНА – ФОНД КУЛТУРА

EnglishDeutsch

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.